Într-o ediție specială transmisă live de Gândul, analistul politic și profilerul H.D. Hartmann a oferit o viziune asupra evoluției sistemelor politice globale, concentrându-se pe conceptul de deep state și influența sa asupra istoriei recente. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Hartmann explorează modul în care diferitele sisteme politice au traversat perioade de creștere, stabilizare și decădere, subliniind rolul deep state-ului în aceste procese.
Potrivit lui Hartmann, toate sistemele politice, în timp, experimentează etape de ascensiune, consolidare și ulterior decădere. Hartmann sugerează că Statele Unite au trăit un moment de grație în secolul XX, perioada dominată de un deep state care, conform analistului, a demonstrat patriotism și a fost un motor al progresului.
„Toate sistemele politice, dacă ne uităm în istorie, au momentele lor de creștere, de stabilizare în calitatea actului de guvernare și apoi de decădere. Deep state-ul este decăderea. Statele Unite au cunoscut momentul lor de grație în secolul 20. Ronald Reagan a fost momentul de vârf. A fost momentul de grație în care deep state-ul a dovedit că este patriot, este real, este conducător, este forță de progres”, spune analistul.
Hartmann argumentează că după această perioadă de glorie, deep state-ul american a început să decădă, fiind înlocuit de lideri care nu mai respectau aceleași standarde.
„După aceea a venit cineva din deep state, mai sărac decât clanurile care conduceau SUA până atunci. A decis să poată să fure. Și atunci l-a băgat pe Clinton președinte”, continuă Hartmann.
Hartmann avansează ideea că deep state-ul global se află într-o stare de disfuncție, iar conflictul dintre diferitele structuri de putere reprezintă o amenințare majoră pentru stabilitatea globală.
De exemplu, deep state-ul chinez, cu o istorie de 5.000 de ani, și deep state-ul american, cu o istorie de doar 270 de ani, sunt descrise ca având diferențe fundamentale care împiedică o unitate între ele.
„Finalul acestui deep state global care există ar fi un război mondial în care unul dintre deep state-uri să câștige. Pentru că ei nu s-au unit. De exemplu. deep state-ul chinez n-are cum să se unească cu deep state-ul american. Unul are 5.000 de ani vechime, unul are 270 de ani”, spune analistul.
Un alt punct important abordat de Hartmann este degenerarea societății umane, argumentând că este necesară o reformă profundă pentru a revitaliza idealurile democratice.
„In acest moment în SUA asistăm la degenerarea în numele democrației și degenerarea democrației. Democrația nu mai are sânge nou. Sângele nou trebuie să treacă prin democrație. Noi trebuie să retransformăm societatea umană. Trebuie să dăm din nou un vis umanității, ceea ce nu mai putem. Avem de-a face cu o degenerare a societății umane. Ne așteaptă un război mondial fundamental distrugător”, conchide Hartmann.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul.